TwitterFacebookRss

Speleološko istraživački vikend u Delnicama

Proteklog vikenda, 25. i 26.05. dogovoreno je daljnje istraživanje spilje u blizini Hajdove hiže. Speleološko istraživački vikend u Delnicama započeo je u petak popodne za kad je dogovoreno postavljanje kuloara koji vodi do spilje kako se u subotu nebi gubilo vrijemena taj dio posla.

speleo13

U subotu ujutro dogovoren je sastanak ekipe uz jutarnju kavicu. Ekipa koja je ovog vikenda istraživala Malu Hajdovu bila je nešto veća nego prošloga puta.

Uz 5-ero članova HGSS stanice Delnice u istraživanju su sudjelovala 2 člana (Andrija i Sanjin) SU “Estavela” iz Rijeke te 5 članova (Ana, Anja, Katarina, Mario i Marijan) SO “Velebit” iz Zagreba.

speleo7

U spilju se krenulo oko 10 sati tako da smo za pola sata svi bili na ulazu. Perspektive koje postoje djelile su se na desnu i lijevu stranu. Dolaskom do tih djelova, odmah smo se podjelili u dvije ekipe te krenuli sa istraživanjem.

Desna strana kreće sa blagim usponom od 5 metara te nastavlja kroz meandar koji se cijelo vrijeme polagano uspinje te vodi do vertikale koja je dubine 5m. Prečenjem vertkale dolazi se do nastavka meandra koji se nastavlja nekoliko metara i završava suženjem koje nije moguće proći.

Lijeva strana započinje skokom od 5m kojeg je potrebno ispenjati te se nastavlja kroz blatnjavi meandar koji je veoma sklizak i mokar. Dolazi se do suženja koje treba savladati bočnim provlačenjem. Nakon suženja dolazi se u nastavak meandra u kojem sa stropa dolazi do rasprskavanja osrednje količine vode.  5 metara dalje nalazi se vertikala dubine 10-ak metara kroz koju se dolazi do prostorije 5×5 visine 1 metra.

Spilja pod nazivom Mala Hajdova ima procjenjenu duljinu od 150m dok joj je dubina nekih 15-ak metara. Jedan dio spilje ostaje perspektiva do nekog daljnjeg speleološko istraživačkog vikenda u Delnicama.

speleo2

Usljedio je roštilj i ugodno druženje do kasnih večernjih sati.

«
»
Emergency call 112!