TwitterFacebookRss

Speleološki vikend i druženje članova HGSS Delnice i Speleološkog odsjeka Velebit

Protekli vikenda, 11. i 12.05. 2013., nekoliko je članova HGSS Stanice Delnice provelo u speleološkim objektima Gorskog Kotara, točnije na području Delnica.
Usprkos velikoj količini padalina tijekom noći, prvoga dana posjetili smo objekt Polanski devijator. Taj objekt se nalazi na području Polana, odnosno Petehovca te neka odokativna izmjera govori o 80-ak metara dubine i oko 300 metara horizontalnog dijela.

speleo8 speleo12

Polanski devijator se sastoji od 2 vertikale od kojih prva ima 30-ak, a druga druga 20-ak metara. Dolaskom na dno prve vertikale put se dalje grana na dvije strane od kojih smo mi odabrali desnu, odnosno dulju i bolje istraženu. Našim putem se pruža meandar od nekih 30-ak metara te se potrebno osiguravati zbog dubine meandra.
Nakon toga se dolazi do vertikale od 20-ak metara koja ima dva devijatora te je ovog puta bila veoma mokra i počastila nas svojim laganim, ali vlažnim slapićem. Dalje se pruža meandar te zatim skok od 5 metara, malo provlačenja i dolazi se do najduljeg horizontalnog dijela koji očarava dnom meandra ispranog vodom.

speleo4 speleo6

Nakon što smo obišli krajnji dio meandra i sifona cijela se ekipa polagano uputila prema izlasku te se krenulo sa raspremanjem objekta. Izlazak na svijetlo dana pružio nam je trenutke oduševljenja na nebu obasjanim suncem. Uputili smo se prema autima i nakon presvlačenja do kuće u kojoj ćemo smjestiti naše prijatelje.
Uslijedio je roštilj i feštica do kasnih večernjih sati.

speleo13 speleo10

Idućeg dana smo se dogovorili za izlet u jedan novi objekat na području Drgomlja u blizini Hajdove hiže. Do objekta se dolazi kroz dugi kuloar u kojem treba paziti na kamenje koje se odronjava prilikom silaska. Špilja je pozicionirana na polovici tog kuloara te je oko 120m zračne linije udaljena od Hajdove hiže.

Nakon ulaza dolazi se do penja od nekoliko metara te se dalje put grana na dvije strane. Jedna vodi ravno dalje no potrebno je priječiti te se tada meandar nastavlja prema gore, dok drugi vodi desno dolje do jezera. Nakon prelaska jezera dolazi se do penja koji se također grana na dvije strane.

speleo5 speleo9

Obje su neistražene. Na lijevoj strani došlo se do meandra u obliku “kade” koji ide dalje dok se na desnoj strani došlo do vertikale od 10-ak metara koju je potrebno pregledati, ali i priječiti kako bi se nastavilo kroz daljnji meandar koji, kako se uspjelo vidjeti, skreće nekuda! Mala Hajdova ide dalje! 🙂
Uslijedilo je pranje opreme i povratak kućama.

speleo11 speleo7

Vikend nam nije pokvarila kiša, napravilo se dosta posla i svi jedva čekamo novi izlazak na teren koji će se, barem se nadamo, realizirati kroz sljedećih 2-3 tjedna. Također se nadamo da će se ekipa Velebitaša te nas domaćih isto tako uskoro ponovno okupiti, pa možda i u nešto većem broju.

speleo1 speleo3

 

«
»
Emergency call 112!