TwitterFacebookRss

Penjački vikend članova HGSS stanice Delnice – Paklenica 27. – 01.05.2013.

Pregršt događanja i aktivnosti koje već četrnaestu godinu zaredom u Paklenicu privlače ljubitelje penjanja iz cijelog svijeta za prvi maj obilježili su i ovu godinu.

Osim međunarodnog susreta penjača, natjecanja u big wall speed climbingu, 24 sata penjanja, penjačkih natjecanja za juniore, održavala su se razna predavanja i filmske projekcije na temu penjanja.

slika2_penjPakl slika3_penjPakl

U subotu, 27. travnja u održan je seminar za instruktore HGSS-a na kojem je sudjelovao jedan naš član. Na seminaru je bilo 11 instruktora i 14 spašavatelja koji su u procesu školovanja iz cijele Hrvatske. Tema seminara je bila edukacija instruktora i unapređenje organiziranosti vođenja obuka i tečajeva HGSS-a.

U nedjelju 28.04. organiziran je i 1. Paklenica trekking- trail u kojem smo također sudjelovali, te na dužini od 20 km osvojili 1., 4., i 5. mj. Popodne, iako malo umorni, iskoristili smo za penjanje smjera Flex&Rex, 120 m, 5a. Zaključak dana: zadovoljni!

slika1_penjPakl slika4_penjPakl

Ponedjeljak, ustajanje rano, no ne prerano, doručak i put Anića kuka. Odluka je pala na Brahmov smjer gdje počinje povijest alpinizma u Paklenici (300 m, ocjena 5c).
Davne 1938. godine Dragutin Brahm pokušao je tim smjerom ispenjati Anića kuk. Na žalost, pri tome je smrtno stradao. Dvije godine kasnije, Slavko Brezovečki i Marijan Dragman ispenjali su ga i nazvali Brahmov smjer. Druženje i lagano kretanje po stjeni, okruženi penjačima sa svih strana po raznim smjerovima bilo je neprocjenjivo, a nakon duge zime i pregršt skijaških vikenda, priznajemo si svi i malo iscrpljujuće. U detalju dužine 5c, osim malo znoja i par psovki bilo je i smjeha kod izlaza iz poznatog uskog kamina koji „zove“ da se nakon detalja uvučeš u njegovu policu cijelom svojom dužinom i malo odmoriš što i nije najpametnije zaključili smo.

Nakon par sati izlazimo iz smjera, skidamo smrdljive penjačice, dva-tri griza čokoladice i silazak preko vrha Anića kuka. Pogled koji nas okružuje prekrasan je dodatak na zadovoljstvo odrađenim danom. Zaključak o smjeru je: lijep i penjiv, jedinu nelagodu na dijelovima kod lakših dužina stvaraju osiguranja udaljena po 15-ak i više metara jedno od drugoga.

Korak po korak i već smo u kanjonu na pivici i večeri kod Dinka.
Utorak i srijeda protekli su u druženju, penjanju sportskih smjerova te povratku kućama.

«
»
Emergency call 112!