TwitterFacebookRss

Dežurstvo stanice Delnice na Risnjak Mountain Trek-u

U subotu, 8. lipnja, dva člana stanice Delnice bili su na dežurstvu Risnjak Mountain Trek-a na kojemu je sudjelovalo 130 natjecatelja u dvije kategorije, ultra od 40 km te planinarska od 23km.

RMT 2013 1

Uz njih, na utrci je bilo još troje članova Stanice što se je pokazalo dobrim terenskim pokrivanjem  jer je na drugoj kontrolnoj točki, uslijed pada natjecatelja, došlo do ozljede dlanovne strane šake uz prekid palčane vene i nešto obilnijeg krvarenja. Sreća u nesreći bila je  u tome što je ozlijeđeni pao neposredno  prije člana Stanice koji je sudjelovao u utrci. Spašavateljski komplet prve pomoći omogućio je trenutno saniranje ozljede izradom kompresivnog zavoja kako bi zaustavio kravarenje.  S obzirom da automobil  zbog nepristupačnog terena nije mogao doći po ozlijeđenog natjecatelja, planirana je nova linija kretanja u dogovoru sa dežurnima. Članovi stanice Rijeka, koji su imali vježbu na podučju Platka također su ponudili pomoć koja s obzirom na stanje ozlijeđenog nije bila potrebna. Po dolasku do vozila, pristupilo se  čiščenju i premotavanju rane  nakon čega je ozlijeđeni upućen u najbližu medicinsku ustanovu.

Druga intervencija nije bila vezana uz natjecatelje već uz biciklistu koji je uslijed pada zadobio površinske ozlijede kože.

Ovoga smo puta naučili da je na ovakvim događajima neophodno inzistirati da natjecatelji nose osnovnu opremu za prvu pomoć jer konfiguracija terena može biti zapreka brzog dolaska ekipe gorskih spašavatelja.

RMT 2013 2

 

Photo: Adnatura

«
»
Emergency call 112!